Waarom samenwerken met een virtueel assistent?

Wanneer je start als ondernemer krijg je best een hoge taakbelasting erbij waar je soms de skills of de vaardigheden (nog) niet van bezit. Het ondernemerschap is nu eenmaal niet alleen doen wat je het beste kan en wat je het leukste vindt.

Er komt heel vaak een extra takenpakket bij waar je niet op had gerekend. Als je kijkt naar het ondernemerschap op zich dan moet je rekenen dat je ook vast zit aan marketing, sales, boekhouding, een berg administratie en nog veel meer. Dus zoals je zelf al zal ondervinden, het is meer dan alleen maar je ding doen.

Waarom samenwerken met een VA interessant kan zijn?

Je zal het intussen al gesnapt hebben waarom samen werken met een VA interessant kan zijn. Het is zo dat je taken kan uitbesteden aan een VA waarvan je zeker weet dat ze op een goede manier uitgevoerd zullen worden. Daarnaast heeft een VA meestal ook een heel erg uitgebreid netwerk waar ze ook ten rade kunnen gaan wanneer ze moeilijke vraagstukken moeten oplossen.

Het heeft namelijk veel meer voordelen dan nadelen. Je mag het dan bijvoorbeeld ook niet zien als een kost maar echt als een investering in je business. Het is heel belangrijk om verschillende partners aan te haken op je bedrijf en dat hoeft dus niet noodzakelijk iemand in loondienst te zijn.

De voordelen van samenwerken met een VA

Ik kan je nu al meteen een aantal handige voordelen meegeven van een samenwerking met een VA.

In eerste instantie kan een VA dus echt ontlasten en ontzorgen.

Ze geven jou de kans om meer te focussen op je “core” business. Dus echt het hart van je bedrijf. Je zal namelijk kunnen doen wat jij leuk vindt en waar jij energie uit haalt. Daar zal je uiteindelijk veel meer voordelen uit halen dan wat je in eerste instantie dacht.

Het is inderdaad eerst even goed investeren, zeker in het begin, maar naarmate de samenwerking vordert zullen bepaalde zaken bijna automatisch gaan.

Ten tweede kan je energie slurpende taken ook heel vlot uitbesteden aan een VA.

Besteed je “energievreters” gewoon uit! Ook als de VA deze expertise (nog) niet bezit is dat mogelijk. Je moet iemand ook echt de kans geven om nieuwe zaken te leren kennen en heel veel VA’s zullen super blij zijn met de kans die je ze geeft.

De meeste VA’s staan ook echt open om nieuwe dingen uit te zoeken, te leren en ermee aan de gang te gaan. Dus laat het je niet tegenhouden om extra taken aan een VA te geven. Als het geen goede match is kunnen jullie samen nog altijd verder uitzoeken hoe het verder gaat.

Het derde voordeel is echt je eigen voordeel dat je eruit haalt.

Je zal ook meer ruimte voor jezelf en je privé leven kunnen creëren. Weet dat tijd ALTIJD schaars is, waar ik dan ook meteen doel op het feit dat je hier zo bewust mogelijk mee moet omgaan. Dus durf ook echt te investeren in tijd zodat jij je bedrijf op je eigen voorwaarden kan opzetten.

Je zal hier uiteindelijk veel gelukkiger door worden omdat je bepaalde stressoren niet meer zal hebben. Als jij weet dat het voor jou gedaan wordt dan ben je al een hele stap verder.

Ten vierde kan het ook een grote groeisprong betekenen voor je bedrijf.

Door te kiezen voor een samenwerking met een VA kan je echt veel sneller gaan groeien. Bepaalde aspecten binnen je business worden mogelijk doordat je plots meer tijd krijgt. Hierdoor zal je veel sneller uit je comfortzone treden en zal je dus ook veel sneller groeien.

De kans bestaat trouwens dat het ook je zichtbaarheid zal boosten. Je zal veel consistenter kunnen werken aan bepaalde onderdelen van je bedrijf. Je zal dus niet alleen meer werken in je bedrijf maar ook echt aan je bedrijf.


En als laatste voordeel wil ik ook nog even je vrijheid benoemen.

Je zal dus echt heel veel vrijheid krijgen op een hele korte termijn. Je zal meer mogelijkheden krijgen en zien voor jezelf maar ook voor je bedrijf.

Dus wees zeker niet bang om een keuze te maken om samen te werken met een VA of een andere expert. En met andere experts denk ik dan voornamelijk aan een boekhouder, jurist, copywriters, freelancers, …. Dus je hoeft ook niet meteen te denken aan iemand in dienst nemen. Het kan wel maar het is eigenlijk niet zo interessant.

Wanneer je zou kiezen voor iemand in loondienst heb je veel meer nadelen dan voordelen in vergelijking met een VA. Een VA is zelf ondernemer, weet als geen ander hoe het in elkaar zit en bovendien zijn ze vaak veel gemotiveerder en doen ze hun job met veel passie. Kies je toch voor iemand in loondienst, weet dan ook dat je echt een fysieke locatie nodig hebt alsook dat de loonkosten vaak een heel stuk hoger liggen. Zeker in België is dit laatste best een uitdaging voor kleine ondernemers.

 


Hoe werk je dan precies samen met een VA?

Het is zo dat wanneer je kiest voor een VA, je altijd contractueel verbonden bent met elkaar. Dit is echt een must zodat je elkaar kan beschermen als er zaken fout zouden lopen van beide kanten.

Deze laat je best ook opstellen door iemand met kennis van zaken. Dus het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat alles mooi beschreven staat tot in details. Je weet maar nooit als er toch problemen en/of discussies zouden ontstaan.

Hoe weet ik nu dat ik een goede VA heb?

Tja, dat is best een hele uitdaging om een goede VA te hebben. Je hebt namelijk heel veel soorten VA’s. Iedere VA heeft ook zijn eigen expertise, ervaring en kennis. Dus het is eigenlijk best moeilijk om daar nu meteen een wonder formule voor neer te pennen.

Het is wel belangrijk wanneer je gaat samenwerken met een VA dat jullie elkaar ook echt hebben gesproken. Dat kan telefonisch, via video bellen of via een live momentje. Dit is ook wat ik jullie als ondernemers en als VA’s adviseer om te doen! Je kan geen samenwerking aangaan met iemand die je totaal niet kent.

 


Hoe zoek ik nu precies een VA?

Je kan ervoor kiezen om zelf een VA te zoeken via je eigen netwerk maar je kan ook een partner inzetten die je daarbij kan helpen. Virtuas is daar één van, wij helpen ondernemers met het zoeken naar een ideale VA die past in hun bedrijf. Wij situeren ons in België maar indien nodig kijken we ook grensoverschrijdend zodat we zeker zijn dat we een goeie match vinden.

Het is vaak wel een uitdaging maar tot nu toe is het ons bijna altijd gelukt om goeie en langdurige samenwerkingen op poten te zetten. Hieronder zie je alvast een voorbeeld:

Maxime van IMMO IQ:

Als zelfstandige ondernemer moet je je met 1001 dingen bezig houden. Dit werd voor mij wat teveel. Ik werk graag met Norayma, ze was super snel in het oppikken van onze operations en levert altijd tijdig en nauwkeurig werk af. Nu kan ik met een gerust gevoel en een betere workload toch werken aan groei.

Ben jij een VA of zoek je een VA?

Neem dan via de contactpagina contact met ons op zodat we kunnen kijken of we iets voor elkaar kunnen betekenen. Weet dat het volledig vrijblijvend is en dat je dus nergens aan vast zit.